Hajkemi

27 april, 2010

Hur ofta är en lektion så spännande att man kommer ihåg den efteråt? Kanske inte så ofta när man blandar vätejoner med saltsyra utan att ha minsta aning om vad man gör. Men om ens lärare påbörjar en storslagen historia om när han nästan blev uppäten av en haj kan jag lova att intressenivån höjs.

Lektionerna har precis börjat efter höstlovet och den klassiska back-to-business känslan börjar långsamt infinna sig. I klassrummet samlas jag och mina klasskompisar för en lektion i NO.

- Ja, elektrokemi var det, påbörjar Jesper och tar sin plats framför tavlan. Men idag tycker jag att vi börjar lektionen med något helt annat. Ska jag berätta om när jag var ute och surfade förra veckan, då jag körde på en haj?

Ett litet fniss bryter ut och Jesper harklar sig för att påbörja sin berättelse.

- Jo, på min surfingbräda några kilometer utanför den vita thailandsstranden var jag när jag helt utan förvarning körde på något stort och hårt, börjar han och klassen lyssnar mer aktivt för var sekund som går.

- Självklart drabbades jag av total panik. Vad gör man om man har kört rakt över en stor, ilsken och hungrig haj? Ett: Man drabbas inte av panik. Två: man trillar inte i vattnet. Och vad tror ni att jag gjorde?

Det går ett sus genom klassen, ingen ägnar minsta tanke åt elektrolys av saltsyra längre.

- Ja, där låg jag i vattnet och kämpade för mitt liv, men surfingbrädan var långt borta. Jag simmade så att jag fick mjölksyra i armarna och var hela tiden beredd på att känna vassa tänder i benen.

Det är helt tyst i klassen, ingen vågar ens tappa en penna i golvet.

- Ja, ni ser ju att jag står här idag så helt fördärvad är jag ju inte, men jag var totalt utpumpad när jag tillslut fann surfingbrädan och klättrade upp på den.

Alla andas ut efter den stora stunden av spänning, stämningen är så tät att man skulle kunna ta på luften i rummet.

- Jag blev ju tvungen att åka tillbaka till hajen jag kört på och se om den levde över huvud taget. Vad tror ni jag såg? Ett tillfälligt sjömärke i form av en tom femliters oljedunk!

Etiketter:

1. Jacob - 29 oktober, 2010 17:54

En fem litters olije dunk? Finns det Men skulle jag vara han så skulle jag kålla om det brukar finnas hajar där jag skulle surfa! Men vem skulle sätta dit ett tilfälligt sjömärke? specielt i form av en fem liters olie dunk? Har du funderat på om han jög…